Jakou pracovní desku si vybrat do kuchyně?

Bydlení každého jednotlivého člověka odráží jeho podstatu, vkus, preference a finanční situaci. Každý se snaží vylepšit dům, provést krásné opravy a vybavit nábytek tak, aby se po návratu domů cítil pohodlně a pohodlně. Jedno z velmi populárních míst v každém domě je považováno za kuchyň, kde se rodiny shromažďují pro každodenní snídaně a večeře, často se setkávají s hosty a mají čajové večírky.

design kuchyně

Proto musí být kuchyně dobře udržovaná, uklizená, krásná a samozřejmě pohodlná.

Moderní kuchyňská souprava je tak rozmanitá, že je docela snadné vybrat nejlepší možnost pro sebe, kombinující cenu a kvalitu.

interiér kuchyně

Povinnou součástí a snad hlavním bodem při výběru kuchyňského setu je pracovní deska.

Pracovní deska je pracovní plocha jídelny, pracovních stolů a kuchyňských dřezů, lze ji vyrobit buď samostatně, pro každou skříň samostatně, nebo jako solidní variantu pokrývající celou spodní sadu kuchyňského nábytku. Masivní verze je samozřejmě pohodlnější a praktičtější, spolehlivě chrání boční stěny nábytku, nedochází k žádným spojům na pracovní ploše. Je mnohem snazší čištění a údržba. Ale jak si vybrat desku pro obyčejného občana, který nemá znalosti všech jemností a nuancí?

kuchyňská pracovní deska

Jak pomoci tomuto článku.

Odrůdové desky, jejich hlavní vlastnosti

Trh v nábytkářském segmentu nabízí poměrně působivý sortiment různých druhů desek, ale nejoblíbenější jsou následující možnosti.

  • Z dřevotřísky - nová technologie zpracování dřevotřísky pomocí barevné laminace do ní prakticky vdechla nový život, čímž se výrazně rozšířil rozsah použití tohoto materiálu. Pokud jde o desky, bude to pravděpodobně nejlepší volba pro opravy rozpočtu. Je levný, má atraktivní vzhled, i když se velmi bojí škrábanců, mechanického poškození (může proniknout vlhkost). Kromě toho může barva vyblednout, což výrazně snižuje dobu její atraktivity.
dřevotřísková deska

Předpokládá se, že dřevotříska může obsahovat škodlivé nečistoty.

  • Od MDF - cenově výhodná a vysoce kvalitní varianta, na rozdíl od dřevotřískových desek, je pracovní deska MDF docela odolná vůči různým mechanickým vlivům, vůči vlhkosti. Tento materiál je považován za šetrný k životnímu prostředí a snadno se udržuje.
MDF deska

Výběr takových modelů je prostě obrovský, a to jak v barevné paletě, tak ve tvaru.

  • Z přírodního masivu dřeva - atraktivní vzhled, šetrný k životnímu prostředí, poměrně náročný a obtížně ošetřitelný. Na stromě zůstávají stopy vlhkosti, tepla, hrbolků a řezů. Strom však může hromadit různé bakterie, které snadno pronikají jeho póry.
pole desky

Samozřejmě můžete pole vyleštit a přivést zpět do původní podoby, to je další výhoda.

  • Z aglomerátu - tento materiál je poddruh z umělého kamene vyrobeného z mramorových, křemenných nebo žulových třísek a lepidla. Taková deska vypadá drahé, ale cena je docela přijatelná. Aglomerát je odolný vůči různým agresivním vlivům, vlhkosti, teplu a nárazům.
aglomerát desky

Slouží po dlouhou dobu, ale hmotnost je docela působivá, při nákupu této nuance by se mělo nutně uvažovat.

  • Z žuly - materiál není jen otužilý. Odolnost proti jakémukoli jinému než mechanickému namáhání a trvanlivosti je úžasná. Nebojí se ohně ani vody. Barvy žuly jsou zpravidla různé, nejčastější barvy jsou červená, zelená a černá.
žulová deska

Mimochodem to také váží a také to stojí hodně.

  • Z mramoru - tento skutečně vynikající materiál je schopen se zamilovat do sebe na první pohled. Mramor - znamená luxus, bohatství a majitel má vynikající chuť. Péče o materiál je velmi náročná, netoleruje mechanické poškození (nárazy) a není odolná vůči teplu, ale dobře odolává vlhkosti a jeho barva nezmizí. Tato možnost je ideální pro prostorné, prostorné kuchyně.
pultový mramor

Náklady na mramor jsou poměrně vysoké, mimochodem také hmotnost není malá.

  • Z keramických obkladů - takové desky jsou považovány za jednoduché a pohodlné, odolné vůči vlhkosti (kromě spojů), odolné vůči teplu a nárazům. Ale klouby pohlcují vodu, náklady na dlaždice jsou trochu vysoké.
desková deska

Výměna poškozených dlaždic je jistě možná, ale pracná.

  • Z akrylu - obsahuje akrylovou pryskyřici, barevné pigmenty a minerální třísky, materiál je úžasně atraktivní a snadno se o něj stará, ale má strach a šok.
pult akrylový

Kromě toho, pokud není dodržena kvalita výroby, může to nabobtnat.

  • Z nerezové oceli - pozinkované pracovní desky vydrží téměř věčně. Existuje mnoho možností pro takové výrobky, může mít zrcadlo, matný a další typy povrchů. Tento materiál lze popsat jedním slovem - odolný proti opotřebení, nebojí se absolutně ničeho. Časem samozřejmě může dojít ke ztrátě lesku nebo lesku, ale při správné péči se tak nestane.
nerezová deska

Existuje jen velmi málo výrobců tohoto typu stolních počítačů, takže jeho cena je vysoká.

Jak zjistit barvu desek?

Pokud je kuchyně vyrobena ve specifickém designu, je nutné ji dodržovat při výběru pracovních desek.

  • Styl „Provence“ a „Country“ - představuje rustikální styl, který zahrnuje použití veškerého přirozeného a světla.
kuchyně provence

Dřevo, žula, mramor, sklo a další přírodní materiály jsou pro něj skvělé.

  • "Classic" - říká, že je třeba přítomnost v interiéru kuchyňského stromu (nebo MDF) tmavé, hnědé nebo béžové tóny.
klasická kuchyně

Zde bude vhodná mramorová nebo žulová deska.

  • „Minimalismus“ - charakterizovaný přítomností klidných tónů, jasných linií, brilancí.
minimalismus

Pro tento styl je vhodná pracovní deska z oceli, plastu, laminované dřevotřískové desky a dalších pevných variant.

  • High-tech - znamená přítomnost primární barvy a další kontrastní s ní.
high-tech kuchyně

Naproti tomu si můžete objednat jasnou desku z plastu, dřevotřískové desky, MDF a dalších materiálů.

Pokud se při navrhování kuchyně nedržely žádné styly designu, nebo jich bylo několik, pak, když mluvíme o kombinaci barev při výběru stolních desek, měli byste vycházet z barvy kuchyňské soupravy a jejího materiálu.

moderní kuchyně

Zde jsou možné kontrastní možnosti (nábytek ve světlých tónech - pracovní plocha je tmavá a naopak) nebo možnost v tónu (světlý nábytek - na tónu nebo mírně odlišné pracovní ploše).

Pokud jde o materiál kuchyňského nábytku, musí vydržet především hmotnost pracovní plochy a musí být vzájemně kombinován (dřevo - dřevo, MDF, kámen, sklo atd.). Tmavé barvy se nejlépe získávají ze žuly a dalších přírodních materiálů.

bílá pracovní deska

Při výběru stolní desky ze dřevovláknité desky nebo MDF je lepší dávat přednost světlým odstínům, protože v průběhu času bude plastový povlak mizet.

Která kuchyňská pracovní deska je tedy lepší?

Pokud se nemůžete rozhodnout o materiálu stolu, měli byste si jej vybrat na základě následujících kritérií:

  • Měl by harmonicky „zapadat“ do interiéru kuchyně;
  • Poskytujte spolehlivou ochranu spodním skříňkám náhlavní soupravy;
  • Odolné vůči vlhkosti, teplu, mechanickému poškození, domácím chemikáliím a neabsorbují zápach;
  • Neobsahují toxické látky;
  • Je snadné odstranit skvrny, znečištění;
  • Neztrácejte atraktivní vzhled.
moderní kuchyně

Moderní desky splňují standardní požadavky na sílu a funkčnost, takže jejich popularita je zcela zřejmá.

Na základě vaší finanční situace a možností byste si měli přirozeně vybrat přírodní materiály na pracovní ploše, protože maximálně odpovídají výše uvedeným kritériím a jsou velmi trvanlivé. Vzhledem k návrhu nebo způsobu navrhování kuchyně a samotné pracovní plochy je nutné dát přednost těm typům, které harmonicky zapadají do celkového interiéru, aniž by z něj vystupovaly a aniž by narušovaly jeho integritu.

pracovní deska v kuchyni

Samozřejmě, pokud není plánováno, aby se tato zóna stala ústředním prvkem místnosti.

Při výběru pracovní desky do kuchyně je třeba poznamenat, že může mít téměř jakýkoli tvar a velikost, protože je téměř vždy vyrobena na objednávku. Je nutné provést měření kvality, označit požadovanou tloušťku a barvu produktu. Chcete-li si představit nebo „vyzkoušet“ jednu nebo druhou verzi pracovní desky, můžete si ji koupit a vyzkoušet ji „živě“ ve vaší kuchyni. To platí zejména pro drahé materiály, protože také platit za mramor, který se ve vašem interiéru přesně nevypadá, není úplně příjemné a odůvodněné.

design desky

Můžete tak získat nejpřesnější představu o tom, jak bude vypadat kuchyně s dokončenou pracovní plochou.

Oblíbený design kuchyňských desek

Mezi neuvěřitelným sortimentem a různými druhy desek může být rozhodování o jejím pořadí docela obtížné. Některé modely mohou být solidní, některé kousky, zatímco jiné jsou schopné mít nejsložitější geometrické tvary a téměř jakoukoli barvu. Konstrukce desek prostě nemá omezení a limity.

neobvyklá deska

Každý rok se objevují stále častěji, aby přesně splnili požadavky zákazníků.

Dřevěné stolní desky: přirozenost a šetrnost k životnímu prostředí

Dřevěné pracovní desky správně zastávají vysoké pozice v popularitě a frekvenci jejich používání. Protože je tento materiál opravitelný, má mnoho výhod a má schopnost obnovit svůj původní vzhled, získal si svůj význam. Strom je krásný a přirozený, a pokud ho zkombinujete s kamenem nebo jinými přírodními prvky, můžete svou kuchyni proměnit natolik, že na ní chcete strávit čas jen několik hodin. Ačkoli strom má malé nedostatky, jsou plně kompenzovány zásluhami.

dřevěná deska

Proto při výběru takové pracovní plochy to určitě nebudete litovat.

Laminátové desky: levné a dekorativní

Laminované pracovní povrchy jsou samozřejmě atraktivní a krásné, jasné lesklé tóny okamžitě zasáhnou do očí. Díky své dostupnosti se používá velmi často. Je vhodné dodržovat toto pravidlo a upřednostňovat tento materiál - materiál kuchyňské soupravy by také neměl být drahý, takže mezi nimi existuje cena a vnější harmonie. Pokud nemáte velké finanční zdroje, pak vám toto, docela rozpočet, určitě bude vyhovovat. Nedělejte si starosti s tím, že se rychle stane bezcennou, záleží na tom, jak ji používat a jak se o ni starat.

laminovaná deska

Ale pokud stále nemůžete zachránit svůj vzhled, musíte se radovat, že jej můžete nahradit, aniž byste investovali obrovské množství peněz, ale místo toho si získejte novou kuchyň v novém vzhledu.

Pracovní desky MDF: ekologické a krásné

Tuto možnost si může dovolit každý, i když je o něco dražší než dřevotříska, je rozhodně šetrnější k životnímu prostředí a odolný. MDF je velmi žádaný, protože má opravdu mnoho pozitivních vlastností. Barevná paleta umožňuje zvolit téměř jakýkoli tón nebo barvu pracovní plochy, aby se vaše oblíbená kuchyně maximálně proměnila, přinesla svěžest a novost.

MDF deska

Je téměř přirozený, odolný a má vynikající vnější vlastnosti.

Akrylové kuchyňské pracovní desky: vlastní řešení

Zvolit akrylát jako pracovní povrch, zejména pokud se předpokládá, že jeho tvar je nestandardní, bude to ta nejvhodnější varianta. Díky výrobní technologii lze akrylu snadno získat jakýkoli tvar a stín, a to za nepřítomnosti spojů, švů a ztráty pevnosti. Kromě toho na tomto povrchu zcela chybí póry, což znamená, že zde nelze nalézt škodlivé patogenní bakterie. Neztrácí se, neztrácí barvu a lesk, obecně je skvělá volba pro ty, kdo si to mohou dovolit.

mramorový akrylát

Nevýhody těchto povrchů lze připsat pouze výskytu škrábanců, ale pokud dáváte přednost světlým barvám, škrábance nebudou viditelné.

Aglomerátní desky: napodobování přirozenosti

Protože složení tohoto materiálu sestává z drobků z přírodních kamenů, jeho pevnost je téměř stejná. Je extrémně otužilý, krásný a odolný. Vypadá to bohatě, je velmi obtížné jej odlišit od skutečného kamene. Navíc je šetrný k životnímu prostředí, nebojí se chemie, tepelných efektů a vlhkosti, neztrácí barvu ani externí data. Na rozdíl od přírodního kamene jsou náklady na slinování mnohem nižší, což výrazně rozšiřuje okruh jeho spotřebitelů.

sintrová deska

Pokud nevíte, jak si vybrat desku z umělého kamene, vyberte si aglomerát, bude to určitě trvat velmi dlouho!

Skleněné desky: originalita a kreativita

Sklo samotné je neobvykle univerzální, zejména jeho modely odolné proti nárazům. Sklo může být zdobeno speciálními nálepkami, malbami a dokonce i různými kompozicemi květin, oblázků, dřezů a dalších dekorativních prvků umístěných uvnitř i zespodu. Navíc, pokud není potřeba úspor, měli byste si objednat silné, nárazuvzdorné sklo (samozřejmě s ohledem na maximální povolené zatížení nábytku), pak to bude vypadat velkolepě a bude sloužit neuvěřitelně dlouhou dobu.

skleněná deska

Takový povrch je nápadně jasný a sofistikovaný, určitě nikoho nenechá lhostejným.

Mnoho typů stolních počítačů poskytuje šanci na útěk fantazie a uspokojení nejkreativnějších a mimořádných nápadů, jak návrhářů, tak běžných občanů. Lze jej vyzdobit nejen spodními skříněmi v kuchyni, ale také konferenčními stolky, kuchyňskými zástěnami, jídelními stoly a dokonce i parapety. Rozsah jeho aplikace je tak široký, že je možná omezen pouze na představivost a potřeby lidí.

Moderní kuchyňské pracovní desky - 10 fotografických nápadů: