Jak zpracovat dřevěnou verandu na ulici

Veranda měla vždy možnost poskytnout útěchu každému, kdo vstoupí do domu. A jak příjemné je oko a vytváří příjemnou, benevolentní a lákavou atmosféru, dřevěná veranda je těžké říci slovy. Kromě toho jsou takové konstrukce trvanlivé, nenáročné a finančně výhodné. Ale jako každá věc, i dřevěná veranda vyžaduje péči, která spočívá v malbě a periodické povrchové úpravě.

K čemu slouží dřevěná veranda?

Dřevěná veranda na ulici je vystavena mnoha negativním environmentálním faktorům, jako jsou změny teploty, vlhkost, hmyz ze dřeva - paraziti, mechy a houby. Pokud strom nebude včas chráněn před těmito škodlivými prvky, rychle se stane bezcenným. Z těchto důvodů také zpracovávají dřevěnou verandu a trvanlivost konstrukce přímo závisí na kvalitě práce.

Co použít pro zpracování dřevěné verandy

Při rozhodování o zpracování dřevěné verandy je zpočátku vhodné zvolit nezbytný antiseptický primer nebo antiseptickou impregnaci. Obě tato činidla mají stejný účinek, ale základní nátěr dodatečně připravuje povrch pro další zpracování lakem nebo jiným materiálem.

Chraňte verandu před vlhkostí

Pro dřevo, stejně jako pro jakýkoli jiný materiál, existují přijatelné normy, jejichž zanedbání povede k rychlému zničení struktury. Překročení 15% prahu vlhkosti dřeva tedy povede ke zničení vláken, následnému bobtnání a stratifikaci integrální struktury dřevěné verandy. Téměř všechny druhy dřeva jsou vystaveny vlhkosti a byla vyvinuta speciální řešení pro jejich ochranu. Jedná se o takzvané filmotvorné látky, které pronikají a odpuzují vodu, přičemž první z nich dává spolehlivější výsledek a dlouhodobě si zachovávají své vlastnosti, a ty jsou levnější, ale mnohokrát slouží méně.

Zvažte například dva prostředky, které jsou lepší než jiné proti pronikání vlhkosti do dřeva.

Středně viskózní impregnační prostředek Aidol Langzeit-Lasur, uvedený na následující fotografii, je ideální pro zpracování stěn, nábytku, dekorativních struktur, zábradlí a dřevěných plotů. Tento nástroj je pro lidi naprosto bezpečný. Vhodné pro použití s ​​jakýmkoli dřevem, protože má obrovský výběr odstínů od ebenového po tmavý dub.

Bezbarvá, na bázi akrylové pryskyřice, vody a řady přísad, Belinka Interier Sauna azure. Tento nástroj je ideální pro zpracování dřevěné verandy v horkých oblastech s vysokou vlhkostí. Je velmi odolný vůči teplotnímu zatížení a vlivu agresivního prostředí. Produkt se nanáší stříkáním nebo válečkem v několika vrstvách. Podrobněji bude proces aplikace tohoto azurového materiálu zvážen na následující fotografii.

Ochrana proti houbám a hnilobě

Neustálá změna teplot, ročních období a mnoho dalších přírodních faktorů vede k časnému rozkladu dřevěných struktur. V našem měnícím se a obtížném klimatu zažívá dřevěná veranda všechny těžkosti životního prostředí, což může vést k opotřebení struktury.

Nejlepší řešení pro zpracování dřevěné verandy je použití speciálního antiseptika. V zásadě jsou antiseptika dostupná ve formě roztoků a ve většině případů jsou univerzální. Rozsah jejich použití se liší od antimykotik po insekticid. Nejoblíbenější jsou řešení firem Pinotex Impra a Senezh EcoBio.

První se používá pro skryté dřevěné konstrukce a díly, jako jsou příčníky a střešní závěsy. Je mimořádně spolehlivý a má dlouhodobý antimykotický účinek po mnoho let. Po nanesení prvního nátěru není nutný nový nátěr.

Druhý je nezbytný pro impregnaci vnější části dřevěné verandy, částečně plní roli základního nátěru pro následné lakování. Aplikuje se v několika vrstvách, jak je uvedeno na následující fotografii, a chrání před hnilobou a plísní až 30 let.

Impregnace pro protipožární ochranu

Oheň je nejstrašnějším a nejhroznějším škůdcem stromu. K ochraně a prevenci ohně a dokonce i doutnání se používají speciální řešení - retardéry hoření. Když dojde k požáru, zpomalovače hoření v lese se promění v hustou ochrannou fólii, která vydrží oheň relativně dlouhou dobu. Retardéry hoření jsou k dispozici ve formě malty, barev, omítek a gelů.

Hlavní představitel NEOMID 530. Toto řešení vám umožní natřít dřevěný podklad během vnitřního i vnějšího použití. Struktura dřeva po zpracování spolehlivě odolává ohni a není rozbitá, což umožňuje další zpracování verandy laky a barvami.

Dalším představitelem je Pirilax-biopiren - komplexní produkt, představený na další fotografii, který poskytuje ochranu nejen před ohněm a jeho škodlivými účinky na dřevěný povrch verandy, ale také proti plísním a škodlivému hmyzu. Tento nástroj je naprosto bezpečný pro lidi i zvířata. Jedná se o univerzální lék, takže může pokrýt strom uvnitř i venku.

Ochrana proti hmyzu

Otravný hmyz a paraziti mohou jíst dřevěnou verandu za pár let. Pouze zpracování dřevěné verandy z hmyzích škůdců pomůže zachránit ji před weevily, mlýnky a termity. Až dosud mnoho majitelů používalo dlouhodobě vyvinuté lidové metody kontroly parazitů, ale zapomínají, že se brouci naučili těmto podmínkám přizpůsobit. Proto je lepší pokrýt dřevěnou verandu levnějšími průmyslovými prostředky, které jistě vytlačí neočekávané hosty. Účinek řešení je trvalý a bude trvat docela dlouho.

Aqualak Bor - impregnace hlubokého pronikání, zabraňuje hmyzu vniknout do dřeva a jeho ničení. Řešení neporušuje integritu dřeva a jeho barevnou strukturu. Lak je v zásadě ředěn vodou a je určen především k zakrytí dveří, zábradlí, schodů a stěn.

Druhý zástupce, vhodný pro zpracování dřevěné verandy, znázorněný na následující fotografii, je multifunkční dekorační prostředek s antiseptickým účinkem - Tonotex. Řešení je schopné zbavit se všech druhů hmyzu a současně zabránit vývoji plísní a plísní. Má velký výběr odstínů, což dává obrovské pole pro výběr barvy dřevěných produktů od barevného dubu po červené odrůdy dřeva.

Postup zpracování verandy

Je třeba vědět, že zpracování dřevěných výrobků se provádí ve dvou fázích. Za prvé, dřevo je impregnováno speciálními antiseptiky pro boj proti plísním a plísním a je aplikováno insekticidní a žáruvzdorné řešení. Zadruhé se nanáší lak nebo barva, která dodává dřevu zvláštní dekorativní vrstvu, která dodává verandě její krásu a přirozenost.

Impregnace dřevěné verandy

Při výrobě dřevěných konstrukčních dílů a bezprostředně před montáží jsou průmyslově impregnovány speciálními řešeními, ale jsou chvíle, kdy se impregnace neprovádí a musíte to udělat sami. Vlastní impregnace se aplikuje postřikem roztoku na dobře připravený povrch dřevěné verandy. Řešení, jak je vidět z následující fotografie, se aplikuje v několika fázích s intervalem 15 až 20 minut.

Technologie školení nastříkat impregnaci je standardní a zahrnuje celou řadu jednoduchých, ale důležitých požadavků. Prvním krokem je ošetřit povrch s abrazivní materiály, aby se zabránilo vzniku trhlin a mezer. Poté, povrch by měl být čistý off špíny a prachu s čisticím prostředkem a teplou vodou. A konečně, po úplném vysušení povrchu, je třeba použít impregnaci, v souladu s návodem k použití.

Důležité! Všechny typy impregnace jsou chemicky aktivní roztoky. Jejich použití by mělo být vědomi osobních bezpečnostních opatření a jasně provádět instrukce pro práci s nimi.

Věnovat zvláštní pozornost dýchacích orgánů, protože mohou trpět na prvním místě.

Aplikace nátěru

V současné době existuje nepředstavitelné množství různých impregnací a řešení pro dřevo a dřevěné části, ale téměř žádná z nich není schopna zcela chránit povrch před různými faktory a pro absolutní účinek a konsolidaci výsledku je nutná povrchová úprava barvami a laky.

Při výběru značky a typu barvy byste neměli zapomenout, že následující vlastnosti dokončené verandy na ulici závisí na jejich výběru:

  • budoucí typ produktu;
  • trvanlivost horní vrstvy a tudíž celé stavby;
  • faktor bezpečnosti výrobku a rizika pro životní prostředí;
  • doba uvedení produktu do provozu kvůli době sušení povrchu.

Vzhled a značka laku nebo barvy je samozřejmě důležitá, ale otázka správného nanesení poslední vrstvy není neméně důležitá. Jak provést malování dřevěná veranda poučit se z těchto fotoinstruktsii.

Zpočátku by měly zajistit nepřítomnost vad a kazů na povrchu výrobků ze dřeva. V případě, že jsou detekovány štěpky nebo praskliny, je nejlépe je ošetřit tmelem na dřevo, dokud úplně nezmizí, na následující fotografii je uveden příklad dokonale obroušeného povrchu. Po broušení brousit plochy ošetřené tmelem.

Dále musíte připravit lak. Mělo by protřepe, aby nedocházelo k usazování těžších frakcí na dně. Při nanášení barvy je rovněž nutné určit a přidat barvu nebo pigmentové barvivo, abyste získali požadovanou barvu nebo odstín. Bude ideální testovat výslednou barvu na malé ploše dřeva, protože po vysušení může změnit barvu a již není vhodná ke zpracování. Pokud se dává přednost laku, pak je pro jeho aplikaci vhodný kartáč nebo molární tampon a při výběru barvy by měl být upřednostněn váleček nebo modernější možnost aplikace - sprej.

Důležité! Při ručním lakování je nutné lak natřít tenkou vrstvou, jak je vidět na následující fotografii. To poskytne příležitost vidět mezery, mezery a pruhy během aplikace.

Závěr

Upřednostňovat dřevo pro stavbu jakékoli budovy je skvělá volba, ale ne malá odpovědnost. Zpracování vybraného materiálu přímo závisí na vašem přístupu k této problematice a plně se projeví během provozu struktury. Pro kvalitní a plnohodnotnou ochranu budete potřebovat komplexní zpracování struktury se všemi prostředky a impregnacemi uvedenými v článku. To nejen v budoucnu ušetří spoustu problémů, ale také několikrát prodlouží trvanlivost dřevěné verandy.

Video: Instalace ThermoWood terasy - Schody a veranda 2024