Ruská koupel v černém

Sauny, populární ve velkých městech, kdysi nahradily skutečné ruské lázně. Ačkoli tito jsou lepší v popularitě. Ale co je ruský lázeňský dům v černém, mnoho to ani neví, zejména mladí lidé. Ale to je historie ruského lidu, doslova před sto lety byla černá sauna používána téměř ve všech vesnicích. Takže co tvoří tento typ koupele, chápeme to.

Co je černá sauna

Zpočátku se jedná o malý srub, sestávající z jedné místnosti, ve které byl postaven sporák s vlastními rukama. V místnosti bylo instalováno malé okno, nízké vstupní dveře, které se otevřely dovnitř, a vysoký práh, který obsahoval proud studeného vzduchu.

Pokud jde o strukturu, jako je černý sporák pro lázeňský dům, jedná se o strukturu skládající se z kamenů. Samotným designem jsou velké balvany posypané jemným kamenem nahoře. Později se do rozptylu kamenů začaly přidávat ingoty ze surového železa, aby se rychle zahřál.

Pozor! Žula a vápenec nebyly použity v černé barvě pro stavbu saunových kamen.

Pokud se tento druh kamenů zahřeje a na ně stříká studená voda, pak dlažební kostky explodovaly třeskem a způsobily lidem zranění.

Zahřívali koupel palivovým dřívím, jak říkali za starých časů, „červeným kamenům“. Současně pec spotřebovala obrovské množství paliva, což z ní učinilo velmi nerentabilní. Mimochodem, doba pece je více než 4 hodiny. Byla to pec bez komína, takže oxid uhelnatý a kouř zůstaly uvnitř, a proto byly všechny povrchy stěn, polic a dalších zařízení vždy černé, a proto v zásadě název lázeňského domu. Samozřejmě, že v takové šílenství nikdo vykoupal nebo dusil. Dveře byly mírně otevřené, takže do ulice vyšel kouř a plyny. To často trvalo hodinu nebo půl, po kterém bylo možné prát.

Aby se nestalo nejčernějším z sazí, byly obchody a police rozdmýchány koštětem vlastníma rukama. Mimochodem, v lázeňském domě nebyla černá šatna. Šaty byly odstraněny na ulici, kde zůstala.

Designové prvky vany v černé barvě

Jak již bylo uvedeno výše, sauna v černém je srub, a proto byl interiér dřevěný. Hlavními prvky lázeňského domu byly podlahy, police (jedná se o vysokou lavici pod stropem, na kterou jste si museli lehnout na páru), lavičky nebo nízké lavice.

Podlaha byla postavena z polen nebo desek, předpokladem je mezera mezi nimi, takže voda stéká dolů k zemi. Obvykle byl on a obchody jistě sevřený, takže nedošlo k roztříštění. Nedílnou součástí ruské lázně byly vany. Nejčastěji byly dva: na studenou a horkou vodu. Voda byla ohřívána jednoduchým způsobem - svými rukama dala kameny zahřáté na sporák do vany se studenou vodou, pro kterou používaly speciální kleště.

Aby byl lázeň opravdovým duchem koupání, byly na podlahu vrženy smrkové nebo borové větve. Lidé používali pro tento účel slámu lépe, bohatší než seno.

Kamna pro lázeňský dům v černém provedení je unikátní, ale velmi jednoduchá konstrukce. Rozložte ji přímo na zem, žádné komplikované přípravné práce. Hlavní věc byla, že kamna byla velmi horká a vyzařovala teplo. Navíc byla umístěna přímo u předních dveří. Dřevěná podlaha byla umístěna dále, jedná se o určitý druh opatření proti ohni dřeva. Před sporákem byla podlaha hliněná. To znamená, že při vstupu do lázeňského domu člověk nejprve přistoupil na zem a teprve poté se přesunul na dřevěnou základnu.

Po zahřátí kamna se to určilo šarlatovou barvou kamenů uvnitř struktury, ústa byla uzavřena velkým balvanem. Neztratila svůj dluh, zatímco na horní malé kameny bylo možné stříkat vodu. Mimochodem, voda v těchto dnech nebyla napojena na kameny. K tomu byly použity různé bylinné tinktury:

  • Máta peprná:
  • Tymián
  • Křen
  • Jehly a tak dále.

Bezprostředně po postřiku ohřívače nebyly vstupní dveře do koupelny zavřeny. Pára měla vytlačit zbývající oxid uhelnatý a kouř, poté bylo možné lázeň pevně zavřít. Poté se neustále podřizovali svými vlastními rukama, vysokou vlhkostí, vůní léčivých bylin, dobrým koštětem - to je záruka zdraví těch, kteří se koupali v černé barvě.

Zajímavým faktem je, že černá lázeň v těchto dnech je místem, kde se konalo mnoho obřadů. Například zde byli často vítáni hosté, pořádaly se svatby a oslavovaly se i malé svatební události a narození dítěte. Mimochodem, myli se v lázních v černé barvě dříve dvakrát týdně. Pokud bylo nutné léčit nemocnou osobu, utopili ji každý den.

Moderní změny v saunách v černé barvě

Samozřejmě, že lázeňská budova se musela změnit na černou, bylo nutné.

  • Zaprvé se změnila konstrukce pece pro lázně. Začali to rozkládat vlastníma rukama, nikoli ve formě krbu, ale ve formě pecní pece. Místo balvanu, který zakrýval ústa budovy, byla instalována kovová (litinová) deska s uzávěrem, později s dveřmi. Samotné kameny byly upevněny hlínou, než byly položeny na sebe bez pojivového řešení, proto byla kamna v lázeňském domě velmi kouřena.
  • Za druhé, zastavili ohřev vody položením horkých kamenů ve vaně studené vody. Právě začal stavět na sporák tank. Tato možnost nebyla vždy výhodná, protože bylo nepříjemné stříkat vodu na kameny. Proto se objevily pokročilejší konstrukce pecí, ve kterých byla nádrž umístěna vedle pece, a z toho bylo uvnitř nádrže umístěno několik litinových pásů. Proužky zahřívané z koupelnové pece ohřívaly vodu v nádrži. Později, místo proužků, začali používat potrubí, které vložili svými vlastními rukama do nádrže, oxid uhelnatý byl vypuštěn přes potrubí.
  • Zatřetí se změnilo umístění kamen. Nyní je nainstalován v zadní části lázeňského domu.
  • Začtvrté, výfuková trubka nebo komín se staly povinným atributem moderní pece. Jeho vzhled učinil koncept koupelny černou, zcela nepřijatelnou. Nyní se krbová kamna nekouří, naopak se tomu snaží zabránit, takže se uvolní veškerý kouř a saze. Uvnitř vany se stala čistá a lehká.

A ještě jeden prvek vylepšené ruské lázně v černém je šatna. Jeho vzhled se stal jednoduchou nutností. Někde bylo nutné svléknout a uložit oblečení, aby nebylo chladno. Nejprve proto byly před lázeňským domem baldachýny, které byly postupem času pokryty zdmi.

Pozor! Ve starých saunách byly v parní místnosti nainstalovány stožáry, na nichž byly zavěšeny šaty. Toto jednoduché zařízení umožnilo zbavit se parazitů.

Kromě inovace šatny se zde začaly vynášet i dveře kamen. Tento návrh vyřešil několik problémů najednou. Nejprve - bylo možné zcela pokrýt podlahy dřevěnou vrstvou v lázeňském domě. Za druhé - tímto způsobem je vyhřívána šatna sama. Za třetí - pohodlí obsluhy vařičů. Mimochodem, palivové dříví bylo také uloženo v čekárně.

Jaké jsou výhody koupele v černé barvě

Nestojí za to mluvit o tom, že dnes sauny v černé barvě jsou velmi populární struktury. Tato rozmanitost má však své vlastní pozitivní stránky. Které z nich?

  • Ve srovnání s jinými saunami je to nejlevnější varianta konstrukce, zejména pokud jde o její vlastní sestavení.
  • Jednoduchost konstrukce pece. Sestavit ji z kamenů vlastními rukama není problém. V zásadě žádný přísný design a technologie, hlavní věcí je dobře rozložit krbu. A může mít jakoukoli konfiguraci.
  • Saze na stěnách a stropech v černé lázni jsou přírodní absorbenty, které absorbují nepříjemné pachy. Takže v takovém lázeňském domě vždy voní dřevo.
  • Pootevřené přední dveře lázeňského domu jsou příležitostí ke změně vzduchu v interiéru. Profesionální obsluha zajišťuje, že za jednu hodinu dojde ke změně vzduchu až sedmkrát.
  • Téměř nulové tepelné ztráty.
  • Koupel se zahřívá v černé na tři až čtyři hodiny. Lázeňský dům je od rána do rána bílý. Takže spotřeba palivového dříví z nich se bude lišit.

Bohužel, sauny roztavené v černé barvě nejsou dnes vždy populární. Přestože Sibiřané jsou obdivovateli těchto lázní. Proto se na Sibiři vyskytují poměrně často.

Video: Jak vypadají ruské domy? Ve městech? a na vesnici ?Ruská kultura??Život v Rusko - Mal budovy 2024