Home » len ruce » rzn

Kutilské formy pro kutily

Rozsah železobetonových prstenců je poměrně rozsáhlý. Pokud potřebujete ušetřit peníze, můžete to udělat sami. To však vyžaduje formy pro betonové prstence. Nákup takového zařízení je nákladnou radostí, pro soukromé použití se to neospravedlňuje. Formuláře však lze vytvořit i samostatně.

Na co jsou konkrétní prsteny?

Betonové prsteny jsou nejčastěji potřebné pro stavbu studny, ale používají se také v autonomním kanalizačním systému - vyrábějí septiky nebo filtrační jímky. Další oblastí použití jsou šachty pro dešťové a drenážní systémy. Dokonce dělají sklep z betonových prstenů. A existují různé možnosti - vertikální, horizontální. Obecně je oblast působnosti široká.

Betonové prsteny se používají pro konstrukci různých struktur

Betonové prsteny se používají pro konstrukci různých struktur

Existují kroužky různých velikostí pro různé potřeby, mají také různé tloušťky stěny, mohou být s výztuží nebo bez výztuže. I přes takovou hojnost výběru mnozí přemýšlejí o tom, jak vyrobit železobetonové prsteny vlastními rukama. Jde o to, že při uspořádání webu budete možná potřebovat více než jeden kroužek, a dokonce ne deset. Někteří si do studny vezmou více než tucet. Náklady na výrobu železobetonových výrobků jsou mnohem nižší než jejich maloobchodní cena. I s ohledem na skutečnost, že musíte vyrobit formy pro betonové prsteny. A pokud vezmeme v úvahu náklady na doručení, úspory jsou velmi značné.

Odrůdy a velikosti betonových prstenců pro studny

Průmyslové betonové a železobetonové prsteny musí splňovat normy předepsané v GOST 8020-90. Jejich velikosti lze vzít z tabulky, jakož i přibližnou hmotnost a cenu (uvedeno s přihlédnutím k dodávce v Moskvě).

Jméno Výška Tloušťka stěny Vnitřní průměr Mass Cena bez zámku / se zámkem
KS-6 7 cm 12 cm 58 cm 60 kg 390 rub
KS-7-1 10 cm 8 cm 70 cm 46 kg 339 rub
KS-7-1,5 15 cm 8 cm 70 cm 68 kg 349 rub
KS-7-3 35 cm 8 cm 70 cm 140 kg 589 rub
KS-7-5 50 cm 8 cm 70 cm 230 kg 800 rub
KS-7-6 60 cm 10 cm 70 cm 250 kg 830 rub
KS-7-9 90 cm 8 cm 70 cm 410 kg 1230 rub
KS-7-10 100 cm 8 cm 70 cm 457 kg 1 280 rub
KS-10-5 50 cm 8 cm 100 cm 320 kg 1110 rub
KS-10-6 60 cm 8 cm 100 cm 340 kg 1130 rub
KS-10-9 90 cm 8 cm 100 cm 640 kg 1530 rub / 1700 rub
KS-12-10 100 cm 8 cm 120 cm 1050 kg 2120 rub
KS-15-6 60 cm 9 cm 150 cm 900 kg 2060 rub
KS-15-9 90 cm 9 cm 150 cm 1350 kg 2670 rub
KS-20-6 60 cm 10 cm 200 cm 1550 kg 3350 rub
KS-20-9 90 cm 10 cm 200 cm 2300 kg 4 010 rub
KS-25-9 90 cm 12 cm 250 cm 2200 kg 16 100 rub

Pro výrobu výrobků každého typu by měly být dvě části bednění - vnější a vnitřní. Vzdálenost mezi nimi je předepsána v GOST, záleží na velikosti prstence. U vyztužených prstenců pro studnu o průměru 70 cm nebo 100 cm je to 7 cm, respektive 8 cm, při výrobě prstenců bez pokládky je tloušťka stěny mnohem větší - 12 cm a 14 cm.

Pro výrobu vyztužených betonových prstenců jsou vyžadovány speciální tvary

Pro výrobu železobetonových prstenců jsou zapotřebí speciální tvary.

Kromě různých velikostí je zde také odlišný profil koncové části prstenců - rovnoměrný a se zámkem. Hrad je výstupek na hřebenu. Takové prsteny se nazývají jazyk a drážka nebo hrad. Naskládané na sebe, jsou dobře spojené, je obtížné je přesunout pod boční zatížení, což je velmi důležité při uspořádání studní pro jakýkoli účel. Nevýhodou této možnosti - složitější formy pro betonové prstence - je nutné na konci vytvořit odpovídající kroky.

Technologie výroby betonových a železobetonových prstenců

Pro výrobu betonových prstenců ve výrobě se používá tvrdý roztok s malým množstvím vody, po nalití je nutně vystaven vibracím. Bez tohoto procesu není možné dosáhnout uniformity a vysoké síly. Při výrobě jsou vibrátory zabudovány do stěn forem, v soukromé výrobě lze použít ponorné vibrátory pro beton. Jedná se o relativně malá zařízení, jejichž tělo je drženo v rukou a hlava vibrátoru je spuštěna do betonu. Délka této trysky by měla být dostatečná k dosažení téměř ke dnu prstence.

Vypadá to jako ponorný vibrátor pro beton v práci

Vypadá to jako ponorný vibrátor pro beton v práci

Jaký konkrétní použít

Beton pro kruhové vrty s ohledem na pevnost podlahy se používá ne méně než B15 (třída M200). Složení tvrdého betonu, které se používá při výrobě:

  • cement ПЦ500Д0 - 230 kg:
  • písek střední velikosti zrna (modul velikosti částic 1,5-2,3) - 900 kg;
  • drcený kámen o zlomku 5-10 mm - 1100 kg;
  • změkčovadlo C-3 - 1,6 kg;
  • voda - 120 litrů.

Výstupem je krychlový metr betonu. Množství vody uvedené pro písek je 4% vlhkosti. Pokud je písek mokrý, množství vody se výrazně sníží.

Jak může vypadat forma pro výrobu železobetonových kroužků

Jak může vypadat forma pro výrobu železobetonových kroužků

Co je třeba říci, že v běžném „hruškovém“ míchači betonu nemícháte takový suchý beton. Pro hnětení musíte použít míchač nuceného typu. Pokud ne, vytvořte více tekutého betonu. Nevýhodou tohoto řešení je to, že je nutné po určitou dobu (4 až 7 dní, v závislosti na teplotě) odolat betonu v bednění. Pokud existuje jedna forma pro betonové prsteny, může výroba tuctu betonových prstenů trvat měsíce. Řešením je, aby řešení bylo co nejpevnější a mělo více než jednu dvojici bednění.

Vyztužení betonových kroužků

Podle všech pravidel je možné spojit výztužný kroužek žebrované tyče o tloušťce 8-10 mm - kruhy spojené svislými segmenty výztuže. Počet vyztužovacích kroužků závisí na výšce kroužku. Optimální vzdálenost mezi nimi je 20-30 cm. Při výšce prstence studny 90-100 cm jsou vyrobeny tři nebo čtyři výztužné pásy. Svislé segmenty jsou nastaveny v krocích 30-40 cm a jsou svázány speciálním pletacím drátem.

K hornímu výztužnému pásu lze připojit smyčky, u kterých bude možné pomocí zdvihacího zařízení naklonit betonový kroužek.

Příklad vyztužení vyztuženého betonu

Příklad vyztužení vyztuženého betonu

Při instalaci výztužného pásu nezapomeňte na jeden detail: výztuž by měla být umístěna v tloušťce betonu. Od kovu po okraj produktu by měl být alespoň 3 až 4 cm, a proto výše uvedený obrázek ukazuje, že výztužné pásy nejsou na povrchu, ale mnohem nižší. Něco takového by mělo být umístěno kování.

Kování je možné svařovat, ale je lepší je plést - získá se silnější konstrukce

Kování je možné svařovat, ale je lepší je plést - získá se silnější konstrukce

Domácí betonové prsteny jsou často vyztuženy hotovou ocelovou sítí - tloušťka tyče je nejméně 4 mm, rozteč 20 cm. Je řezána do únavné výšky a délky, ohýbána do prstence a okraje jsou svázány drátem. Taková výztuž je o něco horší než standard, ale stačí to, aby poskytla větší sílu.

Co dává vibrace

Vibrační proces zvyšuje pevnost betonu v několika třídách (beze změny receptu). Při zpracování betonu „sedí“ před našimi očima, vycházejí z něj vzduchové bubliny, kamenivo a cement jsou rovnoměrněji rozloženy. Tento postup nelze obejít - stěny budou volné, budou prosakovat a rychle se zhroutí.

Hladké a husté stěny lze získat pouze vibracím betonu

Hladké a husté stěny lze získat pouze vibracím betonu

Nelze to však přehánět - může dojít ke stratifikaci. Zastaví zpracování, jakmile zmizí smršťovací malta, povrch se vyhladí a nahoře se objeví mléko.

Výrobní proces

Na rovném místě nebo na železném plechu je namontována vnější (vnější) část bednění. Je-li vytvořen kroužek na pero a drážku, je položen tvarovač drážky. Ve vzdálenosti 3–4 cm od okraje bednění je nastavena výztužná síť. Vnitřní část bednění je položena, upevněna šrouby k vystupujícím částem vnějšího bednění (prsty).

Beton je hozen do zavedené formy pomocí lopat nebo nějakého druhu zařízení. Po naplnění kroužku vibrujte (v hotových formách trvá 1-2 minuty). V případě potřeby (viz smrštění) se přidá beton. Po vibraci se povrch prstence vyhladí stěrkou. V případě potřeby nainstalujte a stiskněte přírubový kroužek.

V průmyslových podmínkách je bednění okamžitě provedeno - k tomu používají tvrdý beton, takže můžete okamžitě použít soupravu pro výrobu dalšího prstence. K tomu sejměte prsty a vyjměte bednění. Duté jádro tvořící spodní drážku zůstává, dokud se nezastaví beton.

Jak a co vyrobit formy pro betonové prsteny

Tovární formy jsou vyrobeny z plechu, vyztuženého výztuhami. Tloušťka kovu je 3-8 mm, v závislosti na rozměrech prstence.

Formy pro studny prsteny jsou nejčastěji vyrobeny z kovu

Formy pro studny prsteny jsou nejčastěji vyrobeny z kovu

Barelů S Silnými Stěnami

Doma není ohýbání plechů s požadovaným poloměrem zakřivení vůbec snadné. Je mnohem snazší najít dva sudy se silnými stěnami s různými průměry. Průměry by se měly lišit o 14-16 mm. V tomto případě bude tloušťka stěny 7-8 mm. To je to, co je potřeba pro kruhový vrt s výztuží.

Pro usnadnění práce s formulářem pro železobetonové prstence můžete obě poloviny upevnit dveřními závěsy

Pro usnadnění práce s formulářem pro železobetonové prstence můžete obě poloviny upevnit dveřními závěsy

U sudů je dno oříznuté, vnitřek je asi o 10 cm vyšší - je to pohodlnější. Aby bylo možné vyjmout bednění z hotového prstence, sudy jsou podélně pilovány na dvě části. Poloviny musí být bezpečně připojeny. Můžete to udělat různými způsoby:

  • svarové rohy s vyvrtanými otvory, utažení šrouby;
  • udělejte „uši“, na kterých budete řídit klíny.

Aby se zabránilo vnitřnímu vedení, je třeba k každé polovině přivařit několik distančních prvků, které zamezují ohýbání stěn.

Po zasunutí jedné části bednění do druhé ji položte ve stejné vzdálenosti, jednu relativně k druhé (změřte mezeru v kruhu). Otvory se vrtají na několika místech - pod čepy, kterými budou upevněny. Cvočky - kusy tyčí na obou stranách, na nichž je vyříznuta nit. Otvory jsou umístěny proti sobě, takže části bednění lze bezpečně upevnit.

Do vyvrtaných otvorů zasuňte čepy, utáhněte je maticemi. S velmi malou tloušťkou stěn formy pro betonové prstence budete pravděpodobně muset položit velké podložky nebo díry vyříznuté z kovu pod matice tak, aby se forma při nalévání betonu neohýbala.

Plechy

Je-li to žádoucí, je možné vyrobit formy pro betonové prstence a z pásu plechů a dřevěných bloků, které dodají tuhosti bednění. Odřízněte pásek o požadované délce - po obvodu + 10 cm na spoj. Šířka proužku se rovná výšce prstence + 10 cm. V dolní a horní části ohněte strany o 5 cm, podél okraje proužku udělejte stejnou stranu. Do boční příruby vyvrtejte otvory pro utahovací šrouby. Řezejte horní okraj každých 20–25 cm (méně, pokud je průměr kroužku malý). Nyní můžete pruh ohnout - dostanete prsten. Ale je to velmi nestabilní - "hraje". Tuhost může být udělována dřevěným rámem.

Formy na betonové prstence mohou být vyrobeny z ocelového plechu

Formy na betonové prstence mohou být vyrobeny z ocelového plechu.

Z lišty nakrájejte kousky dlouhé 20-25 cm. Upevněte je pod boky, vyvrtejte do kovu díru a na šrouby našroubujte profily tyčí. S délkou tyčí 20-25 cm nebude tvar kulatý, ale mnohostranný. Pokud je to pro vás kritické, můžete řezy provádět častěji, zkrácení tyčí. Je také nutné zvýšit výšku. K tomu se také používají tyče. Musí být upevněny častěji - aby se stěny neohýbaly.

Pokud víte, jak používat svařování, můžete jít opačným směrem. Kromě plechu je zapotřebí profilovaná čtvercová trubka. Přibližuje se 15 x 15 mm nebo 20 x 20 mm. Nejprve musíte ohýbat čtyři identické půlkruhy z profilové trubky. Čtyři velké jsou pro vnější bednění a čtyři menší pro vnitřní bednění. Přivařte kovové oblouky k obloukům.

Jako základ pro použití oblouků z profilové trubky

Jako základ pro použití oblouků z profilové trubky

Z dřevěných desek nebo tyčí

Pokud je pro vás snazší pracovat se stromem, můžete sbírat formy pro vyztužené betonové prstence ze dřeva. Jsou sestaveny z úzkých prken, upevněných pod a výše prstenem. Kroužek může být vyroben z kovu například z ohýbané trubky. Může se ohýbat na ohýbači trubek s požadovaným poloměrem zakřivení.

Formy na výrobu prstenů mohou být vyrobeny ze dřeva

Formy na výrobu prstenů mohou být vyrobeny ze dřeva

Pokud je cooper art vaším koníčkem, můžete také vyrábět oblouky ze dřeva. Materiál není tak důležitý. Pevnost a tuhost získané formy je důležitá. Vezměte prosím na vědomí, že hrana je připevněna mimo větší bednění a uvnitř menšího bednění.

Důležité! Chcete-li bednění snadno odstranit, před nalitím formy jej namažte. Pokud plánujete používat betonové prstence pro studnu s pitnou vodou, můžete použít slunečnicový olej. Pokud se předpokládá nějaký druh technické konstrukce, lze jako mazivo použít těžbu smíšenou se strojním olejem nebo motorovou naftou (nebo čistým strojním olejem).

Video: Inspirace pro vaši zahradu - nejen pro kutily - Rzn 2024