Jak aktualizovat nábytek vlastníma rukama: změníme design

Nábytek sovětské éry - stěny, skříňky, komody - se neliší krásou, ale je spolehlivý a silný. No, jen ruka nevstoupí na skládku. A správně. Je velmi snadná aktualizace a dává zcela nový zvuk a moderní vzhled. Úprava nábytku skříňového typu nemusí být příliš obtížná: existují materiály, které umožňují malou snahu výrazně změnit vzhled. Nejjednodušší způsob je změnit barvu a vybavení. S kováním je vše jasné - vyzvedněte si, co více vyhovuje stylu, a změna barvy dvěma způsoby - natřete a přilepte film (nebo tapetu).

Změna staré zdi: změna designu

Vložení starého nábytku samolepicí páskou je nejjednodušší způsob, jak změnit dekor. Film je dnes monofonní i barevný, různých barev, textur a odstínů. Nemá smysl nalepovat film se vzorem pod stromeček: dnes to není v trendu. Ale obyčejný nebo se vzorem - to je to, co může ze staré zdi udělat nový nábytek. Akce jsou jednoduché, ale práce vyžaduje přesnost. Výsledek je však vynikající. Podívejte se na dvě fotografie. Na první, stará sovětská zeď z dřevotřísky před aktualizací, na druhé - po.

Aktualizace staré stěny nábytku - před a po

Aktualizace staré stěny nábytku - před a po

Nyní o tom, jak byla aktualizována. Byl použit kompaktní nábytek samolepicí fólie, barva "krém", povrch je matný. Otevřená část staré zdi byla zavřena skleněnými dveřmi, pro průsvitný matný film. Lemování - rozložení nábytku (také samolepicí) barva chrom. Pořadí práce je následující:

  • Vše, co lze odstranit, odstranit, rozebrat. Odstraňte staré armatury.
  • Povrchy musí být čisté a odmaštěné. To je snazší dosáhnout měkkým hadříkem namočeným v mycím prostředku na mytí nádobí. Pak se vše omyje teplou vodou s trochou octa. Otírejte je suchým hadříkem.
  • Vystřihněte podrobnosti. Je lepší oříznout fólii o 8-10 mm více. Zbytky jsou pak řezány papírovým nožem.
  • Nastříkejte vloženou část ze stříkací pistole vodou. Na mokrém povrchu lze film posunout, pokud se něco pokazí. Můžete dokonce odloupnout, aniž byste to poškodili.
  • Po odstranění ochranné vrstvy z fólie opatrně rozložte. Vyrovnejte a začněte vyhlazovat měkkým hadříkem od středu k okrajům. Pokuste se vyhnout bublinám. Chcete-li to provést, musíte se pohybovat postupně, aniž byste skákali z místa na místo.
  • Pokud stále máte bublinu, můžete ji propíchnout tenkou jehlou uprostřed. Poté vytlačte vzduch z okrajů bubliny do díry a otřete místo vpichu.
  • Po nalepení filmu vezmeme čistou tenkou bavlněnou tkaninu, rozložíme ji nahoře a žehlíme ji teplým železem (střední ohřev).
  • Nalepte povrch, nainstalujte nové kliky.

Tato posloupnost práce s každou částí. Se sklem je všechno stejné, stačí ho nalepit na vnitřní povrch. Po montáži máte aktualizovanou zeď. Tuto techniku ​​lze použít pro všechny položky: komody, noční stolky, skříň, kuchyň atd.

Podsvícená aktualizovaná zeď vypadá magicky

Podsvícená aktualizovaná zeď vypadá magicky

Například po úspěšném experimentu se stěnou byl starý kabinet upraven stejným způsobem a přidán vpravo. Nyní je celá zeď zaneprázdněna. Stejně tak můžete aktualizovat kuchyň: nalepte samolepicí fólii a nasaďte rukojeti.

Existuje druhá cesta. Jedná se o úpravu navrhované metody, ale jednodušší a ne tak pracnou. Pouze dveře jsou vloženy a ne filmem, ale netkanou tapetou. Lepidlo na tapety na lepidlo PVA. Aby se okraje nevyklenuly, detaily jsou ořezány o 5 mm méně na všech stranách. Ukázalo se, že to je jakousi hrana. Všechno vypadá dobře (příklad na obrázku níže).

Jednoduchá změna staré zdi sovětské éry: vložit na dveře vhodnou netkanou tapetu

Jednoduchá změna staré zdi sovětské éry: vložit na dveře vhodnou netkanou tapetu

Proč je tato metoda dobrá: je snadné změnit výzdobu. Unavený ze starého vzhledu, odřízl tapetu, vložil nové. Navzdory skutečnosti, že se tato metoda zdá lehkovážná, vzhled zůstává několik let. Jeho autor to vyzkoušel i na kuchyňském setu. Pouze tapeta nahoře je potažena lepidlem PVA. V tomto případě lze skříně prát. Je důležité nanést lak rovnoměrně, aniž by došlo k prohýbání.

Někdy je tapeta lakovaná. Než to uděláte, zkuste to udělat na zbytečném kousku: podívejte se, jak na to reagují.

Při výběru laku je třeba mít na paměti, že akrylové a celulózové laky po vyschnutí zůstávají průhledné, polyuretan po nějaké době zbarví žlutě. Rovněž polyurethan není téměř změkčen rozpouštědly: lze jej odstranit pouze mechanicky (ze dřeva - čistí se brusným papírem).

Aktualizace Dresser

Stará komoda stála neznámá po mnoho let v podkroví, ale je velmi silná a spolehlivá, ne gram vyschl, pouze prasklo leštění. Pokud jde o sílu, je mnohem lepší než moderní výrobky. Toto je vlastnost, která je vlastní starému, stále sovětskému času, nábytku. Není moc detailů (mírně řečeno), ale po několik desetiletí ve špatných podmínkách zůstává silná. Přestavba komody je složitější: byly použity dvě techniky: malování, a pak zdobení pomocí polyuretanových lišt a tapety.

To je to, co to bylo na začátku: stará věc, která trvala dlouho shromažďování prachu v podkroví

To je to, co to bylo na začátku: stará věc, která trvala dlouho shromažďování prachu v podkroví

Krok 1.Odstraňte hardware a odstraňte starý povlak. Na některých místech bylo leštěno, na některých místech leštěno brusným papírem. Štípaný tmel na dřevo, počkejte, až zaschne. V konečné fázi byli všichni očištěni tenkou zrnitou pokožkou. V tomto případě je ocelová komoda stejná jako na níže uvedené fotografii.

To je poté, co byl K ak rozmazlen a lemován brusným papírem

To je poté, co je tmel a lemován brusným papírem

Krok 2Montáž výlisků z polyuretanu. Při výběru výlisků vypadejte tak, aby nebyly objemné: příliš silná na malé komoře bude vypadat velmi drsně. Neměly by být širší než 5 cm a pokud možno úzké, pokud se na ně díváte v profilu.

Zakoupené polyuretanové výlisky jsou úhledně řezané, rohy jsou řezány pod 45 °. Shoda vzorů by měla být perfektní. Lepíme je na PVA. Pro spolehlivost ji můžete dodatečně připevnit k samořezným šroubům se širokým krytem. Pod nimi se vytvoří malá prohlubeň, po zkroucení samořezného šroubu je otvor potažen tmelem. Zkuste tmel okamžitě okamžitě padnout dokonale (můžete to opravit mokrým prstem), protože je problematické očistit vyschlé.

Výlisky jsou slepeny

Výlisky jsou nalepeny a nasazeny na samořezné šrouby

Krok 3.Všechno je ošetřeno primerem. Můžete použít PVA lepidlo zředěné vodou v poměru 1: 2. Po zaschnutí základního nátěru (dvě vrstvy). V tomto případě je vybrána akrylová barva na vodní bázi. Barva je káva s mlékem, i když na fotografii to vypadá velmi odlišně. Barevné podání je nepřesné.

To je po druhé aplikaci barvy. Už hezké

To je po druhé aplikaci barvy. Pěkně

Krok 4.Pro dekoraci byly vybrány tapety, ve kterých je povlak vyroben technikou sítotisku. Kousky jsou vyříznuty na velikost vnitřku rámů z lišt, přilepeny k PVA. Po zaschnutí lepidla je celá komoda dvakrát pokryta vodou ředitelným lakem.

Zde je výzdoba pro komodu

Zde je výzdoba pro komodu

Krok 5.A poslední instalace nových nohou (nábytková kola) a kliky.

Nastavte kliky a nohy))

Instalujeme úchyty a nohy)) Aktualizovaná komoda vůbec nevypadá jako ta, kterou jste viděli na první fotografii.

Jak vidíte, neexistují žádné komplikované práce. Všechno je opravdu elementární. Ale všechny procesy vyžadují přesnost - vzhled závisí na tom. Podobně můžete aktualizovat starý šatník. Získejte sadu do místnosti. Stylový a originální.

Při aktualizaci nábytku je nejhorší věc, pokud je povrch lakovaný. Lak se odlupuje po dlouhou dobu a je obtížný. Pokud je povrch rovný a leštění není poškozeno, můžete na něj aplikovat zeminu na složité povrchy a po zaschnutí barvy. To výrazně urychluje proces lakování lakovaného nábytku.

Pokud máte děti a letní domek nebo dvůr, možná vás bude zajímat, jak si vyrobit dětské hřiště se spoustou fotografií.

Jak aktualizovat starý noční stolek

Ve fotogalerii níže vidíte proces obnovy starého leštěného nočního stolku. Nejdříve se z něj odstranil starý leštící prostředek, zatmelil, obrusil a po zpracování byl dvakrát natřen akrylovou barvou. Poté byl ke dveřím přilepen papír se zajímavým vzorem (byl to dárkový papírový sáček). Po sušení byly všechny dohromady pokryty dvěma vrstvami pololesklého akrylového laku.

Pořadí práce je jednoduché, pokud víte, jak na to. Všechny procesy budou opakovat sled akcí, které jste viděli na příkladu aktualizace komody. Výsledek je také působivý.

Přestavba nábytku z vlastních rukou je pečlivým úkolem, ale výsledek stojí za to. Níže je fotografie nočního stolku obnovená jednoduchou technikou: je vložena reliéfní tapetou a lak se nanáší dvakrát navrchu.

Můžete nalepit reliéfní tapety a nechat se zašpinit, zakryjte dvakrát vrstvou transparentního laku

Můžete nalepit reliéfní tapety a nechat se zašpinit, zakryjte dvakrát vrstvou transparentního laku

Změna tabulky

Stejnou technologií lze banální konferenční stolek proměnit v moderní kus nábytku. V takovém případě byla vložena do balicího papíru. Je hustá, lepí se dobře a při nanášení laku se neoslabuje.

Před zahájením práce na zdobení pracovních desek byly nohy starého stolu a okraje pracovní desky natřeny světlou barvou: to odpovídá novému stylu designu. Pak začal proces její transformace.

Při vkládání je panel oříznut mnohem více, než je velikost pracovní desky. Takže je to nutné. Papír je nalepen na PVA, válcovaný válečkem, takže zde nejsou žádné hrudky a otoky. Povrch by měl být naprosto hladký.

Papír se lepí postupně, svinuje se válečkem, aby nedošlo k bublinám

Papír se lepí postupně, svinuje se válečkem, aby nedošlo k bublinám

Po vložení berou brusný papír s jemným zrnem (je výhodnější pracovat, pokud je připevněn k tyči). Drželi ji podél okraje, ohýbali se a současně oddělili přebytečný papír.

Jak udělat krásnou hranu

Jak udělat krásnou hranu

Dokonce ani krájení na gilotině nezískáte docela rovnou hranu. A s touto metodou se ukázalo, že je profesionálně navržen. Amatér a necítí.

Takto vypadá hrana, když je odstraněn veškerý přebytek

Takto vypadá hrana, když je odstraněn veškerý přebytek

Po zaschnutí lepidla je povrch dvakrát pokryt tenkou vrstvou laku. Naneste ho jemným štětcem v malém množství. Vrstvy se nanášejí různými směry: nejprve podél dlouhé strany, pak napříč.

Jaké jsou police a výkresy pro vlastní výrobu, najdete v tomto článku.

Úprava nábytku: fotografické nápady

Přeměna nábytku vlastníma rukama je kreativní záležitost. Dokonce i nudná police dokáže udělat skvělou věc. A není nutné opakovat přesně to, co jste viděli. Během provádění „projektu“ přichází mnoho užitečných nápadů. Je škoda, že některé plány nejsou tak atraktivní, jak se zdálo. Zkuste to, experimentujte. Výhoda moderní technologie umožňuje, aby to bylo provedeno s minimálními náklady.

Video: Modulová ratanová sestava SEVILLA (béžová) - Nbytek 2024